Korfball

KORFBALL IF

Korfball är en lagsport

Korfball är ingen sport för de som vill köra solospel, även om den individuella styrkan är viktig. Alla i samma i lag måste samarbeta för att vinna. Att springa eller dribbla med bollen är inte tillåtet så när en spelare får bollen måste han/hon stanna och passa den till någon annan eller skjuta.

 

+++

 

Korfball är en enkel sport

Korfball är en sport för alla: män och kvinnor, pojkar och flickor. Att spela korfball är inte så svårt. Mål görs genom att skjuta bollen genom det andra lagets korg. Efter två mål byter spelarna zoner, vilket också betyder att de byter roll: försvararna blir anfallare och anfallarna blir försvarare.

 

+++

 

Hur spelar man korfball?

För att spela behövs en spelplan, två stolpar med var sin korg på toppen, en boll, två lag och en domare.

Spelplanen (20m x 40m) är indelad i två halvor som kallas för zoner. I varje zon placeras en stolpe med en korg på 3,5 meters höjd eller lägre för barn. Bollen liknar en vanlig fotboll. Varje lag består av fyra män och fyra kvinnor som är uppdelade i de två zonerna och spelar antingen anfall eller försvar.

+++

Korfball är en taktisk sport

Precis som i alla andra bollsporter är syftet att göra så många så mål som möjligt. Detta görs genom taktiskt samspel. Regler som förbud att springa med bollen och respekt mot motsvarande könet lämnar inte utrymme för fysisk styrka. Faktum är att fysisk kontakt inte alls är önskad. Att blockera vägen, ta bollen ifrån eller hålla i sin motspelare är förbjudet. Spelarna måste istället använda främst hjärnan,

inte muskler

 

+++

Korfball är en mixad sport

Korfball är den enda bollsporten i världen som spelas av män och kvinnor tillsammans. Detta kräver lite annorlunda regler för att försäkra att det som händer i zonerna är rättvist. En spelare kan endast försvara mot en annan av samma kön. Varje anfallsspelare har en motståndare av sitt eget kön som alltid försöker följa efter för att förhindra mål.

+++

De viktigaste reglerna för att komma igång

 

  • Man får inte gå eller dribbla med bollen.
  • Man får inte röra varandra, ingen kroppskontakt är tillåten.
  • Bollen får inte tas eller stötas ur handen, så kallad skyddat bollinnehav.

 

+++

 

Korfballs spelregler

 

  • Det får stå högst en person i taget framför spelaren som har bollen. Hen får försvåra spelet, men inte stå så nära att det blir omöjligt för spelaren med bollen att göra något alls.
  • Man får inte slänga sig på bollen.
  • Man får inte skjuta om man blir markerad. Markerad betyder: en motspelare står mellan anfallaren och korgen, hen står så nära (när hen står rakt upp) att hen kan röra motståndaren och hen sträcker upp en eller två armar.
  • Man får inte stå på eller utanför linjerna (när man rör bollen).
  • Pojkar spelar mot pojkar och flickor mot flickor. En pojke får inte markera en flicka eller tvärtom.
  • Om någon skjuter (försöker att göra mål) och en försvarare krockar med hen eller slår hen på händerna (och inte står mellan anfallaren och korgen), får anfallsspelaren ett straffskott. Ett straffskott är en omarkerad chans att skjuta från 2 ½ meters avstånd. Om en pojke markerar en flicka eller tvärtom, får anfallsspelaren också ett straffskott.
  • Korfball spelas på två planhalvor.

 

+++